De Allgaier

Van het weekend zag ik ze rijden ’s ochtends vroeg rond een uur of 8 dat ik met mijn hond liep! Prachtige oldtimer tractoren. Dat waren de tractoren waarvan de motor je nog rust gaf.

Mijn opa had zo’n tractor. Zo rond de jaren 67 68  als wij daar op vakantie waren in het toen nog verre Limburg, dan ging het werk natuurlijk gewoon door. Wij mochten helpen en maakten we mee dat hij ’s ochtends vroeg het mirakel de Allgaier ging starten. Dat vonden we geweldig. Het hele starten van de Allgaier was een avontuur!
Er werd dan altijd geheimzinnig gedaan, misschien wel een beetje zenuwachtig om de tractor heen gelopen.
Het sjekkie daar moest je op letten dachten wij! Wij zaten reeds op het rechter spatbord en konden alles nauwgezet volgen. Dat sjekkie dat was belangrijk. Mijn opa nam dan altijd een diepe haal van zijn sjekkie en dan draaide hij snel iets in die tractor. Wij konden dat niet zien. Belangrijk, dat zorgde voor de ontsteking. Wij hadden geen idee wat ontsteken was. Wat we wel zagen is dat mijn vader dan met alle macht aan die slinger stond te draaien. Het proces herhaalde zich soms wel vier maal, tot dat de tractor begon te pruttelen. Als eenmaal de tractor begon te pruttelen en het vliegwiel aan de rechterkant begon te draaien werd iedereen blij. Hij doet het! Dan rij je niet gelijk weg, maar loop je eerst een paar keer glunderend om de tractor heen. Je kon er donder op zeggen dat deze tractor gewoon de hele dag zijn werk deed.

 

Aan de kant van het vliegwiel spanden ze regelmatig een lange brede band die dan de dorsmachine aan dreef of iets anders wat moest draaien.
Dat sjekkie is mij pas vele jaren later duidelijk geworden, dat waren gewoon aansteek lonten. Iets wat de diesel deed ontbranden om zo het proces op te starten. Waar je als kind al niet op let!
Op dat spatbord van die tractor naast mijn opa waren wij de koning te rijk en konden we de hele wereld overzien en het geluid zorgde ervoor dat je ’s avonds heerlijk in slaap viel. Lekker rozig van een dag hard werken.

De Allgaier

De Allgaier