Don Maestro de meester met het glazen oog, iemand die er uit zag als een gangster van uit de jaren 30, voor niemand bang en als er iemand omgelegd moest worden van de big boss dan draaide hij daar zijn hand niet voor om en in dit geval was het schoolhoofd de big boss! Als je slim was en je had wat te verbergen ging je aan de kant zitten van het glazen oog, je moest bij hem zo min mogelijk opvallen, anders ging je voor de bijl. Tenminste dat dachten de kinderen over hem!

 

Don Maestro de meester met het glazen oogOok al was hij dan vriendelijk, wat punctueel en rechtdoor zee, het was zijn uiterlijk wat de kinderen het meeste aansprak en dan dat glazen oog, De verhalen gaan dat hij zijn echte oog heeft verloren bij een bruut gevecht ergens in een donkere kroeg, waar 6 onverlaten het op hem gemunt hadden. Stuk voor stuk heeft hij ze de tent uitgesmeten. Bij de laatste ging het echter mis, er zat nog één raam in de voorgevel en daar gooide hij de schurk doorheen, een splinter glas brak af en belande in zijn rechter oog en om je voor verdere details te behoeden, heeft dat hem zijn oog gekost. Althans dat waren de verhalen die de ronde deden over hem. Meester Donner had al heel snel een bijnaam “Don Maestro!”

Don Maestro de meester met het glazen oog

En heel stiekem werden er weleens flauwe grapjes gemaakt over hem, zoals bijvoorbeeld “Hé, Don Maestro wil jou even onder drie ogen spreken!” En dan keken de meeste om zich heen terwijl ze dat zeiden, bang dat hij ineens achter hun stond  en dat hij het gehoord had! Daar was hij goed in, opeens uit het niets te voorschijn komen. En ja hoor, daar stond ie en met z’n goede oog zag meester Donner dat de kinderen iets te verbergen hadden en stuurde ze direct naar het schoolhoofd “De Big Boss!” Alwaar zij hun hele verhaal bekende.

Met een glimlach op het zijn gezicht gaf de hoofdmeester een paar kantjes strafregels op met de mededeling dat hij Meester Donner op de hoogte zou brengen over de maatregel die genomen is. En aan het einde van de dag sprak de hoofdmeester, Don Maestro! Zeg Donner wordt het niet weer eens tijd dat je die kinderen verteld hoe je aan je glazen oog bent gekomen?

Don Maestro schiet in de lach en zei, Ja het is weer bijna het einde van het jaar ze gaan straks op vakantie en daarna naar een andere school, ik zal weer een en ander voorbereiden voor “Bonte Avond” de laatste avond van kamp.

En eindelijk was het dan zover “De bonte avond” de meeste kinderen hadden hun stukje gedaan en als laatste zou Don Maestro een stukje doen en er werd in alle stilte op hem  gewacht totdat hij ineens op het podium stond! Daar stond hij dan in een Mafia kostuum compleet met hoed, stropdas en een speelgoed pistool zonder glazen oog! En met schorre stem begon hij te spreken “Members of the Aloysius school, ik ga jullie vertellen over mijn markante leven wat ik leid, op één voorwaarde dat het binnen deze groep blijft. En er werd massaal geknikt en ééntje riep zelfs “ik zweer het!” ondertussen legde hij zijn hoed en speelgoed pistool op de tafel naast hem en begon zijn stropdas los te maken. Ik hoop, ging hij verder, dat jullie straks in het leven op de juist momenten de goede keuzes maken jullie waren een voorbeeldige klas en ik hoefde dan ook niet veel te zeggen om alles in het gareel te houden om zo te zorgen dat jullie klaar zijn voor de toekomst die jullie tegemoet komt. En hij begon zijn overhemd los te knopen. Als kind zijnde ben ik mijn oog kwijt geraakt door een dom ongeval, een ongeval waar van je nu zou zeggen, jongen je hebt toen niet goed opgelet en een verkeerde keus gemaakt. Iedereen letten op zijn overhemd, wat zou daar onder zitten? Allemaal littekens van gevechten met gangsters?

Don Maestro de meester met het glazen oog

Hij stopte met los knopen en zei, ik weet dat mijn uiterlijk enorm indruk heeft gemaakt de laatste jaren van jullie schooltijd, ik heb een handicap en daar heb ik een beetje van geprofiteerd. Door er niks over te zeggen hebben jullie zelf het verhaal gemaakt en zijn jullie bang geworden van jullie eigen verhaal, laat je dus nooit beïnvloeden door iemands uiterlijk en geloof niet de roddels die mensen over andere vertellen, dat is de laatste les die ik jullie wil meegeven. En hij ging verder met het ontdoen van zijn kleding. Een best wel iel lichaam, geen littekens, een lichaam wat wel een zonnetje kon gebruiken. Daar stond hij dan met alleen een zwembroek aan! En hij ging verder, ik heb net mijn glazen oog de kant van het zwembad op gegooid om te kijken of wij met z’n alle nu nog terecht kunnen. Kan je dat echt zien? vroeg er ééntje. Tuurlijk niet! En gezien de schoolkeuze die je hebt meegekregen, ben ik zeer geslaagd in mijn werk en NU gaan we lekker zwemmen. Maar…………. maar hoe zit dat nu met je oog! O, joh had ik dat nog niet verteld? Nou, ik was super snel en vergat bij het darten tot drie te tellen, waardoor ik de laatste pijl in mijn oog kreeg, ik moet toen ongeveer zo oud zijn geweest als jullie een dom ongeluk, vraag maar aan jullie ouders. Ondertussen stopte hij zijn glazen oog weer op zijn plek en mompelde, jullie ouders kunnen trouwens ook goed hun mond houden. Kom we gaan zwemmen ik krijg het koud en hij rende naar het zwembad met de hele klas achter zich aan!

Don Maestro de meester met het glazen oog

Don Maestro de meester met het glazen oog

Volg Aloys

Lees ook Het verhaal van Manke Mesters Marshmallow