https://aloyskoenen.nl/wp-content/uploads/2014/04/Vrijheid-960x600_c.png

Vrijheid is


Vrijheid is
Op een donderdagmiddag even een bakkie doen bij Ben Harpenau, en zoals gewoonlijk speelt hij dan even piano. Ik heb iets gecomponeerd en dat moet je even horen, Aloys! Het hoort bij het gedicht van mijn neefje Jelle. Een prachtig gedicht! Nou laat maar horen Ben, zei ik nog opgewekt. Ga ik het even filmen met mijn telefoontje.

En dan zet  Ben in één keer een sfeer neer, die een enorme lading heeft! De sfeer die je proefde toen alles nog redelijk vers in het geheugen lag, in de tijd dat we nog in een korte broek liepen en de meisjes een jurkje aan hadden en wij de toon hoorden van onze vorige generatie als zij over hun verleden spraken. Wij hopen dat jullie dit nooit zullen meemaken, zeiden ze dan. Wij zagen nog aan de gezichten en hoorden aan de toon dat dit een welgemeende waarschuwing en vooral een wens was dat het ons maar nooit mag overkomen.
Door de tijd heen verwaterd alles en zo ook de waarschuwingen die wij mee kregen. Je maakt je wel eens zorgen over deze tijd. Verrassend genoeg schrijft een dertienjarige ruim 60 jaar later dit gedicht! Een gedicht wat mij geruststelt! Het zit nog steeds goed met de jeugd, ook al zijn we nu alweer 11 jaar verder! Zij begrijpen dondersgoed dat vrijheid een voorrecht is en niet iets wat voor iedereen vanzelfsprekend is.
Jelle Harpenau verwoordt dat als geen ander in 12 zinnetjes op dertien jarige leeftijd!

‘Vrijheid is?’

als vrijheid een woord is

is het dan gelogen

als vrijheid te koop is

kost het dan een vermogen

als vrijheid een weg is

zijn wij dan halverwege

als vrijheid een cadeau was

zou u het dan geven

als vrijheid een mens was

is hij dan nog in leven

of is vrijheid een plaats

zonder zorgen om thuis te komen.

Vrijheid is

Aloys

Other posts by

Menu

error: Content is protected !!