https://aloyskoenen.nl/wp-content/uploads/2015/04/input-1024x856-960x600_c.jpg

Welke BABS ?


BABS ?

Welke BABS hadden jullie? Bijzondere Ambtenaren van burgerlijke stand Gemeente Langedijk.

Trouwen, de mooiste en misschien wel de meest indrukwekkende dag van je leven. Een weloverwogen keus om samen met je geliefde verder te gaan door het leven. Van begin tot eind meestal tot in de puntjes verzorgt. Als een roes vliegt de dag voorbij. Met de oldtimer geleend van een vriend naar het stadhuis, de fotoreportage, bruidsmeisjes, de bruidstaart, receptie en de knallende feestavond met live muziek. De hele dag is iedereen vrolijk, een klein beetje zenuwachtig en heel af en toe een beetje emotioneel! Een dag waar je nog vaak met een brede glimlach aan terug denkt, als het goed is. 😉 Natuurlijk gaat het meestal goed en de onderstaande lieve mensen maken daar deel van uit. Zij zorgen ervoor dat in ieder geval het begin van de dag niet meer stuk kan. Een goed begin is het halve werk moet je maar denken!

Toevallig kwam ik onderstaande artikel over de BABS tegen op de website van de gemeente Langedijk, waarna ik gelijk dacht aan bijna 21 jaar geleden en ja, onze BABS staat er ook nog steeds bij 🙂 Net als wij ook een klein beetje grijs geworden. Wat gaat de tijd snel als je het naar je zin hebt!

Hieronder de BABS waar iedereen naar luistert en bij enige aarzeling aangeven dat er gekust mag worden. Dus welke BABS hadden jullie?

Frits Dijkstra (Hoofd BABS)
Frits DijkstraHuwelijken worden in de hemel gesloten, zegt men. Jazeker, maar ze moeten wel op aarde worden georganiseerd en geregistreerd. De Bruid en de Bruidegom zijn de hoofdrolspelers, maar elke verbintenis heeft ook zijn weerslag op de ouders, de verdere familie, vrienden en kennissen. Er komt van alles bij kijken, en hoe beter men een en ander regelt, hoe geslaagder de bruiloft.

De huwelijksvoltrekking, elkaar het ja-woord geven, is een van de hoogtepunten van een bruiloft en vaak zelfs in het leven van het bruidspaar.
Het doen en laten van de ambtenaar van de burgerlijke stand, kan bij deze gebeurtenis sfeerbepalend zijn. Daarom is het van belang dat de ambtenaar van de burgerlijke stand zich kan inleven in de wensen van het bruidspaar en kiest voor een benadering waarbij het bruidspaar zich prettig voelt.

Bij Frits Dijkstra is men hiervoor aan het juiste adres. De huwelijksvoltrekking wordt dan ongetwijfeld een echt hoogtepunt. Frits Dijkstra staat als mens en ambtenaar van de burgerlijke stand voor:

 • Gevoel voor humor
 • Hoe hoort het eigenlijk?
 • Er een bijzondere gebeurtenis van maken
 • Een toespraak die blijft boeien
 • Inlevingsvermogen
 • Betrokkenheid
 • Ouders, getuigen, familie en vrienden betrekken bij de ceremonie
 • Veel levenservaring (1948)
 • Gevoel in zijn lijf
 • Authentiek
 • Romantiek
 • Echte interesse
 • Maatwerk
 • Stijlvol of sober
 • Een uitvoering met liefde
 • Verveelt zelden

Frits Dijkstra, zonder meer een verantwoorde keuze!

Ineke Hofstra-Schilstra (BABS 2)
Ineke HofstraEven voorstellen: ik ben Ineke Hofstra (1964). Vanaf 1993 woon ik met veel plezier in Oudkarspel, ben getrouwd en samen hebben wij één zoon. Door de week ben ik werkzaam als specialist Cultuur en PR voor een 9-tal bibliotheekvestigingen.

Toen men een paar jaar terug een BABS zocht hoefde ik niet lang na te denken.
Heel verrassend is dat je in deze baan zoveel verschillende mensen tegenkomt. Niemand is gelijk en ieder paar heeft een eigen kijk op het huwelijk of hun relatie. Dat maakt de voorgesprekken zo leuk. Vragen en luisteren: Hoe kijk je er tegenaan? Wat zijn je eigen ideeën? Wat ontroert je aan elkaar? Ik vind dat het bruidspaar zoveel mogelijk zelf moet kunnen bepalen hoe ze de ceremonie willen laten verlopen. Het is voor mij iedere keer weer een uitdaging met een persoonsgerichte toespraak (een beetje serieus, maar ook met wat luchtigheid) mee te werken aan het hoogtepunt van de trouwdag en deze op een stijlvolle en ontspannen manier te laten verlopen. Elk huwelijk is uniek en daarom probeer ik er iedere keer weer iets speciaals van te maken. Want de voltrekking moet mooi zijn, maar het gaat eveneens om een serieuze verbintenis. Ik vind het een grote eer om huwelijken te mogen voltrekken.

Tineke Stet (BABS 3)
Tineke StetMet veel plezier sluit ik, Tineke Stet, sinds 1975 huwelijken en nog steeds vind ik het een voorrecht om op deze feestelijke dag een bijdrage te mogen leveren.
Het bruidspaar (partnerpaar) is die dag het middelpunt en behoort een super dag te krijgen die blijft als een mooie herinnering. Door een persoonlijk gesprek probeer ik samen met het bruidspaar (partnerpaar) een persoonlijke invulling aan hun trouwdag(partnerregistratie) te geven.

Ton Jong (BABS 4)
Ton JongMijn naam is Ton Jong. Ik ben buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand uit hobby, ik voltrek zo’n 15 huwelijken per jaar. Ik doe dit vanaf 2002. Vanuit de overtuiging dat je in het dorp waar je woont je ook moet inzetten voor het algemene belang. De gemeente Langedijk heeft de keuze gemaakt te werken met buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand bij ’t voltrekken van huwelijken. Zo blijven toespraken fris en fruitig! Van beroep ben ik sectordirecteur van de Aloysius stichting onderwijs jeugdzorg, sector Noord Holland. Zo’n 250 mensen, werkzaam op verschillende gebieden en op 15 locaties verzorgen onderwijs en zorg. Wij richten ons op leerlingen tussen 4 en 18 jaar met ernstige en complexe gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. We maken werk van ons streven: “wij gaan door waar anderen stoppen”.

Ik woon in Langedijk, ben getrouwd met Jacqueline, we hebben twee kinderen, Dirk en Greetje. In de regel kom ik een aantal weken voor ’t huwelijk even langs. Van te voren heb ik een e-mail gestuurd, zodat de papieren kennismaking al geweest is. Het bruidspaar kan zich dan voorstellen, we leren elkaar kennen. Ik vertel dan iets over de gang van zaken tijdens de huwelijksvoltrekking en stel een aantal vragen. Deze hebben tot doel het bruidspaar beter te leren kennen. De antwoorden op de vragen verwerk ik in de toespraak. ’t Valt mij altijd op dat er logistiek ook altijd van alles te regelen is. Heel belangrijk, want op de dag zelf moet je het als bruidspaar heerlijk over je heen laten komen.

Belangrijk is ook dat ik de maatvoering van het bruidspaar leer kennen. Informeel, formeel, serieus, ontspannen, spontaan, humoristisch, to the point, plechtig, kort, lang, specifieke wensen e.d. Met andere woorden, het betrekkingsniveau van de plechtigheid. Mijn stelling is dat alle mensen getuigen moeten zijn van jullie huwelijk, zich betrokken moeten voelen bij de plechtigheid. Zonder jullie specifieke informatie lukt dat niet, de aanwezigen moeten jullie herkennen in mijn verhaal.

Mijn talent is dat ik dat altijd voor elkaar krijg! Een lach en een traan, de plechtigheid gaat echt ergens over. Het is zo leuk elkaar dan nog eens toevallig tegen te komen, want dat gebeurt. De blik van verstandhouding die we dan wisselen is mij goud waard.

En als laatste geen babs maar trouwbode Ger Kruijer

Ger KruijerTrouwbode Ger Kruijer! Wie kent hem niet?  En drummer van de hijgende herten. De enige die de meest complete verhalen kan vertellen voor wat betreft bruiloften en wel van begin tot eind. Van ontvangst tot en met de feestavond. Hij zorgt ervoor dat alles vlekkeloos verloopt, zodat een iedereen het naar zijn zin heeft.

Welke BABS hadden jullie ?

Langedijkers Facebook

 

Welke BABS hadden jullie ?

Aloys

Other posts by

Menu

error: Content is protected !!